ISS – International Summer School

Den Samiske Gullkilden holdt foredrag på International Summer
School (ISS) den 5. Juli kl 19:30 på Blindern i Oslo.

ISS er en del av Universitetet i Oslo, og har over 550 studenter fra nesten 100 land i sommermånedene, der studenter kommer sammen for å lære, bygge nettverk, og å øke forståelsen og godvilje mellom nasjoner.

Vi gjør alltid vår del for å sette samisk kultur på kartet, og inspirere til en reise inn i det samiske.

Les mer på UIO sine hjemmesider: http://www.uio.no/english/studies/summerschool/

Samefolkets Dag – 6.2

Samefolkets dag, eller Sámi álbmotbeaivi, feires 6. februar.

Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge. Derfor skal det flagges med det norske flagget ved alle offentlige bygg den dagen, og det er i tillegg valgfritt å flagge med det samiske flagget. Flagging på 6. februar er en hilsen til samene på nasjonaldagen og en erkjennelse av samisk identitet av samene selv.

Feiring i Oslo

I Oslo er det tradisjon for at ordføreren inviterer samer i Oslo og Østlandsområdet til frokost på nasjonaldagen. Feiringen foregår ved at ordfører og gjester samles på Rådhustrappen kl. 09.00 6. februar, mens “Sámi soga lávlla” spilles fra Rådhusets klokkespill og det samiske flagget heises foran rådhuset. Deretter er det bespisning, sosial sammenkomst og høytidelig feiring av dagen i bankettsalen i Oslo rådhus.

Vi kommer tilbake med mer angående mer detaljert program for denne dagen!

Vi minnes sameaktivisten Ante Gaup.

Ante Gaup gikk bort den 3. November 2011.

Ante Gaup var en av sultestreikerne utenfor Stortinget i 1979 og 1981. Han var den som sultestreiket lengst i alt 30 dager og deretter ble det gjort forlik med Regjeringen ifht. videre arbeid med samiske rettigheter.

I 2002 æret Sametinget i Norge Ante Gaup og de andre samene som aksjonerte mot Altautbyggingen. Ante Gaup var en av de som var med på begge sultestreikene, og var en av de som bidro til at norske myndigheter endret sin samepolitikk radikalt i Norge.

Statsminister Odvar Nordli etablerte Samerettsutvalget som en direkte følge av hendelsene under den samiske sultestreiken i Oslo i 1979 og i 1981.  Samerettsutvalgets arbeid resulterte som kjent i grunnlovsfestingen av samiske rettigheter, og etableringen av Sametinget.

(Kilde: artikkel fra Facebook)

Sarahkkas Beauty – Samisk skjønnhetssalong åpner i Oslo

Den 20. Oktober åpner Sarahkkas Beauty, som ganske sikkert er Oslos første og eneste skjønnhetssalong som kombinerer moderne hud og kroppspleie med en filosofi med rot i samisk kultur. Vi tør påstå at dette konseptet er helt unikt. På Sarahkkas Beauty sine websider kan vi lese:

Vår målsetting og visjon er å gi kundene våre behandling i en rolig og trygg atmosfære. Her kan du velge mellom ulike behandlinger.  I tråd med vår filosofi ønsker vi å gi kundene våre en ny start. Likevekt og balanse er de bærende elementer i en kombinasjon av gammel tradisjon og moderne vitenskap.

På hjemmesidene finner vi moderne behandlinger som kropp, hånd, frisør og ansiktsbehandlinger, men også unike konsepter fra det samiske, som sjamanhealing, en urgammel samisk behandlingsmetode.

Sarahkkas Beauty har åpningsfest den 20. Oktober kl 1700-2000 i salongen som ligger sentralt i Oslo, i Hegdehaugsveien 1.

Invitasjon og mer informasjon finner du på Sarahkkas Beauty’s hjemmesider.

Sarahkkas Beauty har også egen Facebook side.

Foredrag på International Summer School – Blindern, Oslo

Den Samiske Gullkilden er invitert til å holde foredrag på International Summer
School (ISS) den 7. Juni kl 19:30 på Blindern i Oslo. (kun for påmeldte).

ISS er en del av Universitetet i Oslo, og har over 550 studenter fra nesten 100 land i sommermånedene, der studenter kommer sammen for å lære, bygge nettverk, og å øke forståelsen og godvilje mellom nasjoner.

Vi skal gjøre vår del for å sette samisk kultur på kartet, og inspirere til en reise inn i det samiske. Det vil nok også bli endel oppmerksomhet fra media. Vi bringer mer nyheter fra denne og andre interessante saker som skjer fremover.

Samisk/Norsk gudstjeneste

Velkommen til Samisk/Norsk gudstjeneste i Paulus kirke søndag 3.april kl 11.

Paulus kirke ligger i Birkelunden på Grunerløkka.

  • Forettende samisk prest er Ole Bekkelund.
  • Det blir nattverd og offring til samisk kirkeliv i Oslo.
  • Det blir ikke servert kirkekaffe etter gudstjenesten.

Alle er hjertelig velkommen!

Vennlig hilsen
Samisk ressursutvalg under Oslo Bispedømme.